یکی از دلایلی که سیستمهای مدیریت استاندارد در شرکت ها و سازمان ها به اهداف اصلی خود نمیرسند عدم انجام صحیح، کامل و موثر بازنگری سیستم مدیریت سازمان میباشد.
اهداف اصلی سیستمهای مدیریت کیفیت، ضایتمندی مشتریان، تحقق متوازن خواستهها و نیازمندیهای ذینفعان سازمان، بهبود کیفیت خدمات، تولید محصولات باکیفیت و مرغوب، کاهش هزینهها و . . . میباشد و اگر سازمانی پس از اجراء و پیادهسازی سیستم مدیریت کیفیت به این اهداف دست پیدا نکرد پس قطع به یقین یک جای کار سیستم مدیریت شرکت میلنگد و یکی از لنگشهایش ممکن است عدم اجرای مناسب فرایند بازنگری مدیریت باشد.
ما همیشه و دستکم بیشتر اوقات، می گوییم “جلسه بازنگری مدیریت” و نمیشنویم که کسی بگوید “بازنگری مدیریت” اما واقعا هیچ
یک از این استانداردها الزامی با عنوان جلسه بازنگری مدیریت ندارند. به هر حال این الزام از ابتدا که سیستمهای مدیریت کیفیت، آموزش داده شدهاند و برای اجرای آنها مشاوره گرفتهایم، به همین صورت برگزاری یک جلسه، مطرح شدهاند که البته به خودی خود ایراد و اشکالی به آن وارد نیست.
مشکل از آن جا شروع می شود که ما تصور میکنیم بازنگری سیستم، صرفا برگزاری یک جلسهای است که اکثر مدیران و مسئولان شرکت به اکراه در آن فقط حضور مییابند و یا بعضا شرکت هم نمیکنند، صرفا یک جلسه طولانی و خستهکننده است که برگزار میشود تا یک بند استاندارد را رعایت کرده باشیم و در ممیزی از آن عدم انطباق نگیریم و صدور گواهینامه محقق شود. تا این جای کار هم هنوز مشکل اصلی و واقعی بروز و ظهور نیافته است. همین ترتیبات برگزاری جلسه بازنگری، برنامه ریزی و آماده سازی برای آن، تشکیل جلسه، انجام مباحث، تعیین خروجیهای الزامی و اجرای اقدامات و مصوبات را هم به صورت صحیح، کامل و موثر انجام نمیدهیم. معضل اولیه و اصلی، در این قسمت است.
انجام بازنگری یکی از قسمتهای اصلی ساختار و بنای سیستمهای مدیریتی استاندارد است و بدون اجرای کارآمد آن سیستمهای مدیریت، بدون بار و بی ثمر خواهند شد. بازنگری از مهمترین مسئولیتهای مدیر ارشد سازمان در انجام تعهدات خود ذیل الزامات بند رهبری در متن سیستمهای مدیریت کیفیت میباشد.